Biserica de lemn din Valani de Pomezeu, comuna Pomezeu, judetul Bihor, are hramul Sfantul Nicolae si dateaza din secolul XVIII. Biserica actuala de lemn s-a construit in anul 1730, asa cum afirma unii cercetatori ai monumentelor istorice din Bihor. Pe la anul 1756 un docunemt scrie ca: "satul a construit biserica din grinzi de gorun”, care au fost aduse din padurea ce se afla la intrarea in sat pe partea dreapta, loc care poarta si azi denumirea; La goron”, acest istoric il povestesc batrani din sat.
Constructia se inscrie intr-un plan dreptunghiular la nava si trapezoidal la absida decrosata. Tinda are tavan drept de scanduri, naosul bolta semicilindrica, iar absida este boltita sub forma unui trunchi de con.
Biserica este construita din donatiile credinciosilor, in intregime din grinzi de gorun toate cioplite manual. Cu imbinari la calturi cu cuie din lemn, biserica la jumatate are un brau tot din lemn care repreznta coloana infinitului, la intrarea in biserica sunt sculptate motive florale si geometrice.
Constructia se inscrie intr-un plan dreptunghiular la nava si trapezoidal la absida decrosata. Tinda are tavan drept, naosul are bolta simicirculara, iar absida este boltita sub forma unui trunchi de con.
Biserica s-a pictat direct pe lemn, la imbinarea grinzilor aplicandu-se panza, pictura s-a executat in doua faze, primul strat in secolul al XVIII-lea, pastrat in absida, iar al doilea pe la anul 1867, fiind opera unui pictor pe nume M. Palann, semnat pe peretele de vest al naosului.
Ciclul iconografic al bisericii cuprinde douazeci si patru de casete cu imagini zugravite direct pe lemn care reprezinta arhangheli si evaghelisti precum si scene din viata Mantuitorului Iisus Hristos: Inaltarea Domnului, Botezul Domnului, Patimile Domnului, etc. In partea de mizanoapte pe bolta este pictata o icoana unica in Transilvania "DUMNEZEU TATAL” cu trei fete.
Pictura se pastreaza si azi, in biserica oficiindu-se Sfintele Taine, iar starea bisericii este buna.
Pana in anul luna 1997 septembrie biserica a apartinut Parohiei Cosdeni, acum deschizandu-se parohie de sine statatoare.
In biserica nu se mai pastreaza obiecte de valoare, nici icoane vechi, toate s-au predat la muzeul Protopopiatului Beius.
In anul 1998 la cerinta credinciosilor sub indrumarea preotului paroh Dumea Doru-Ioan, s-a inceput construirea unui nou lacas de cult, care astazi este aproape de finalizare, lucrandu-se la finisaje interioare si exterioare. Toate lucrarile s-au facut din donatiile credinciosilor pe aceasta cale multumindu-le din suflet, Dumnezeu sa le primeasca jertfa si osteneala.
Bibliografie: dr. Ioan Godea, Dr Ioana Cristache-Panait: Monumente Istorice Bisericesti din Eparhia Oradiei Judetele Bihor, Salaj si Satu-Mare, Ed. Episcopiei O. R. A Oradiei-1978.